We vertellen steeds weer dat we moeten vermijden dat onze suikerspiegel op hol slaat.
Een verstoorde suikerstofwisseling zorgt voor mega-producties van insuline en insuline heeft 3 zéér belangrijke nadelen:
1. Het zorgt voor een suikerdip = snoepdrang
2. Het bevordert de vetopslag in het lichaam (= van suikers naar vetten)
3. Door IGF – wat vrijkomt door insuline – verveelvoudigt de kans op kanker
En toch worden veel diëten helaas nog steeds gebaseerd op vetarme en koolhydraatrijke
voedingsmiddelen en worden lightproducten nog steeds aangeboden.
Welvaartsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes worden door koolhydraten en suikers worden veroorzaakt.
Er zijn géén aanwijzingen die aantonen dat vetten welvaartsaandoeningen veroorzaken!
En onderzoeken bij bevolkingsgroepen die een uitzonderlijke leeftijd bereiken, (vb. Okinawa) tonen aan dat ze méér verzadigde vetten eten en een hogere cholesterol hebben.
Niet verwonderlijk als we weten dat cholesterol een antioxidant is en alleen suiker aan de vaatwand blijft kleven!
Deze mensen zijn slanker omdat ze meer goede vetten eten en zeer weinig koolhydraten!
Dus, als je meer gezonde vetten gebruikt zul je automatisch afvallen, op voorwaarde dat je minder koolhydraten en suikers gaat eten.
Hieronder wat nuttige tips op weg naar een lang en gezond leven:
Vetgoede tips:
1. Vermijd alle margarines en halvarines want dit zijn geen vetten maar een plastic-achtige kankerverwekkend smeersel.
2. Bak in kokosvet, ghee, olijfolie of boerenboter en wees niet te zuinig met de hoeveelheid.
3. Gebruik voor koude bereidingen alleen olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, vlaszaadolie of walnootolie en vermijd alle andere verzurende vetten.
4. Koop alleen donkere flessen van bovenstaande olie en bewaar ze bij voorkeur op een donkere plaats. Licht oxideert de goede bestanddelen zodat er niets goeds meer overblijft.
5. Snel honger na een gezonde maaltijd? Voeg een lepel olijfolie met neutrale smaak toe . Dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel.