GERAFFINEERD VOEDSEL BEHEERST DE SUPERMARKT

Wat is geraffineerd voedsel?
We spreken van geraffineerd voedsel als het fabrieksmatig is bewerkt, door er bestanddelen uit te halen die er in de oorspronkelijke, onbewerkte vorm inzaten. Vaak worden er ook bestanddelen aan toegevoegd, zoals smaakversterkers en conserveermiddelen (e-nummers).

Waarom doet men dit?
Meestal gebeurt dit om de smaak te veranderen (via zout, suiker en vet), de houdbaarheid te verlengen (goedkoper) of de textuur (mondgevoel) te veranderen.

Waarom is geraffineerd voedsel ongezond?
Bewerkt voedsel levert een overschot aan lege calorieën, met overgewicht als gevolg (1).
Deze zogenaamde lege calorieën leveren niet de juiste voedingsstoffen om je cellen gezond te houden. Onderstaande onderzoeken laten zien dat bewerkt voedsel een verhoogd risico oplevert voor ziektebeelden als Diabetes type 2, hoge bloedruk, hart- en vaatziekten, laaggradige ontstekingen en auto-immuunziekten. (2, 3, 4, 5).
Zelfs diverse vormen van kanker, waaronder borstkanker blijken gevoelig voor bewerkt voedsel. Het hieronder vermelde onderzoek laat zien dat elke 10% van de calorieën die je eet uit bewerkt voedsel, de kans op kanker met 10-12% verhoogd (6). Helaas bestaat meer dan 70% van het voedselaanbod in de supermarkt uit geraffineerd voedsel (7).

Daarom is het zo belangrijk om de jaarlijkse APK van 3Care te doen.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5787353/
  2. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/household-availability-of-ultraprocessed-foods-and-obesity-in-nineteen-european-countries/D63EF7095E8EFE72BD825AFC2F331149
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34904160/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579563/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034518/
  6. https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322
  7. https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2017/70-supermarkt-bestaat-uit-omstreden-ultra-processed-foods/